Dorota Walkowiak-Tomczak


Dorota Walkowiak-Tomczak to wybitna postać w dziedzinie nauk rolniczych, która przysłużyła się rozwojowi technologii żywności pochodzenia roślinnego. Urodziła się 24 sierpnia 1967 roku w Poznaniu, gdzie również zdobywała wiedzę i doświadczenie niezbędne do osiągnięcia swoich sukcesów zawodowych.

Obecnie, jako doktor habilitowany nauk rolniczych, pełni rolę adiunkta w Instytucie Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego. Dodatkowo, jej zaangażowanie w życie akademickie przejawia się w funkcji prodziekana Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.

Życiorys

15 czerwca 2000 roku uzyskała stopień doktora, broniąc pracę o tematyce związanej z mikrobiologiczną denitryfikacją soku z buraka ćwikłowego. W dniu 19 września 2013 roku dokonała habilitacji, której podstawą była praca zatytułowana Zmiany jakościowe śliwek (Prunus domesticaL.) podczas przechowywania i suszenia oraz ocena właściwości prozdrowotnych suszu.

W trakcie swojej kariery zawodowej, pracowała w Instytucie Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego, który znajduje się w ramach Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu. Jej działalność obejmowała również pełnienie funkcji adiunkta w tym instytucie, a także prodziekana na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Przypisy

  1. a b c d e f g Dr hab. inż. Dorota Walkowiak-Tomczak, [w:] baza „Ludzie nauki” portalu Nauka Polska (OPI PIB) [dostęp 13.03.2020 r.]
  2. Dorota Walkowiak-Tomczak (born 24.08.1967 r.) | Prabook [online], prabook.com [dostęp 15.03.2020 r.]

Oceń: Dorota Walkowiak-Tomczak

Średnia ocena:4.8 Liczba ocen:5