Wojciech Kandulski, urodzony 21 marca 1943 roku w Poznaniu, to postać, która zyskała uznanie jako wyjątkowy cukiernik oraz przedsiębiorca.
Przez całe swoje życie związany był z rodzinnym miastem, gdzie również zmarł 2 lipca 2006 roku.
Życiorys
W 1959 roku Wojciech Kandulski rozpoczął swoją edukację jako cukiernik, ucząc się zawodu u Stanisława Faleńskiego w zakładzie zlokalizowanym przy ul. Świętosławskiej w Poznaniu. Już po dwóch latach od rozpoczęcia nauki samodzielnie wypiekał torty weselne, co stanowiło ważny krok w jego karierze. W 1962 roku postanowił kontynuować swój rozwój zawodowy, podejmując pracę w cukierni „Brzdąc”, gdzie specjalizował się w produkcji lodów cassate.
Kolejnym etapem jego działalności zawodowej miało miejsce w 1978 roku, kiedy to został ajentem bistra „U Wojtka”. Rok później otworzył własną cukiernię „Koralik” na Osiedlu Przyjaźni. W 1983 roku zainicjował działalność Zakładu Cukierniczego, a w 1995 roku zyskał nowe zainteresowania, otwierając sklep firmowy „W. Kandulski” przy ul. Sarmackiej w Poznaniu oraz inauguracyjny polski Ośrodek Szkolenia Cukierników „Professional”.
W okresie lat 1999–2000 intensyfikował swoje plany, otwierając kolejne placówki handlowe na poznańskim Górczynie oraz w Piekarach. Wszystkie te działania doprowadziły do stworzenia rodzinnej sieci cukierni, w której pracowały kolejno następne pokolenia rodziny Kandulskich.
Za swoje osiągnięcia, w tym za znany wypiek Tort Kandulski, Wojciech Kandulski zdobył wiele prestiżowych nagród i wyróżnień, w tym godło Teraz Polska w 1999 roku, Złotego Hipolita, a także Złoty Medal na Wystawie Cukierniczej IKF w Stuttgarcie. Dodatkowo, uhonorowano go nagrodami na targach w Bydgoszczy, Warszawie oraz Poznaniu. W 2000 roku odniósł sukces na Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników w Lizbonie, zdobywając złoty medal.
W późniejszych latach jego praca została doceniona Medalem Komisji Edukacji Narodowej, Srebrną Odznaką Światowej Unii Cukierników UIPCG, medalem „Ad Perpetuam Rei Memoriam” oraz honorową odznaką „Za zasługi dla województwa wielkopolskiego”. W czerwcu 2003 roku, w ramach obchodów 750-lecia lokacji Poznania, miał zaszczyt upiec największy tort świata, który znalazł się w Księdze rekordów Guinnessa, na Placu Wolności w Poznaniu.
Był aktywnym członkiem Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP oraz Wielkopolskiego Stowarzyszenia Cukierników. Dodatkowo, otrzymał tytuł honorowego członka Światowej Unii Cukierników. Angażował się w liczne inicjatywy charytatywne, a w 2003 roku Rada Miasta Poznania uhonorowała go tytułem „Zasłużony dla Miasta Poznania” za jego wkład w rozwój i promocję miasta.
Ostatnie lata życia Wojciecha Kandulskiego były trudne, gdyż zmagał się z rakiem trzustki. Odszedł 2 lipca 2006 roku, a jego ostatnie miejsce spoczynku znajduje się na cmentarzu Miłostowo w Poznaniu. Pośmiertnie został odznaczony Szablą Kilińskiego.
Przypisy
- Wojciech Kandulski nie żyje. poznan.naszemiasto.pl. [dostęp 08.08.2021 r.]
- a b c Odszedł Wojciech Kandulski. epoznan.pl. [dostęp 08.08.2021 r.]
- Szabla Kilińskiego. zrp.pl. [dostęp 08.08.2021 r.]
- Uchwała Nr XXI/143/IV/2003 Rady Miasta Poznania z dnia 10.06.2003 r. w sprawie nadania tytułu "Zasłużony dla Miasta Poznania" Panu Wojciechowi Kandulskiemu. bip.poznan.pl, 10.06.2003 r. [dostęp 08.08.2021 r.]
- a b c d e f g h i j k Wojciech Kandulski. poznan.pl. [dostęp 08.08.2021 r.]
Pozostali ludzie w kategorii "Przedsiębiorczość i ekonomia":
Antoni Lewalski | Izabella Łukomska-Pyżalska | Antoni Bryliński | Antoni Krzyżanowski | Władysław Hedinger | Ewa Mielcarek | Dominika Kulczyk | Edmund Węcławski | Tadeusz Marchlewski | Manuela Michalak | Moric Goldhaar | Józef Sroczyński | Karol Rudolf Vetter | Józef Zeyland | Wojciech Gola | Jacek Kseń | Jarosław Leitgeber | Carl Hartwig | Sebastian Kulczyk | Jan SmulskiOceń: Wojciech Kandulski